Koldan Yapılan anjiyo

Posted: 1 Temmuz 2009 Çarşamba | Gönderen Terapi | Etiketler: ,

kalp-damar problemi bulunan bir hastanın kasık damarlarından çok ince özel tellerle girilip kalp damarlarına radyoopak madde verilerek, damar tıkanıklıklarının ve problemlerinin teşhis edilmesine yarayan bir tıbbi işlemdir.


herşeyden önce anjio veya koroner anjio denilen işlem bir teşhis yöntemidir. tedavi yöntemi değildir. kalp üzerinde üç adet ana koroner arter yani damar vardır. bu damarlar kalbi beslekle görevlidir. bular kısa isimleriyle lad, cfx ve rca`dır. ayrıca bu ana damarların yan damarlarıda vardır. tipik kalp şikayetleri olan hastalar anjio işlemine alınır. bu hastaların bacağında kasık atardamarından veya nadiren koldan çok ince özel bir kılavuz tel yardımıyla girilir. kalpteki bu koroner damarlara gelinir ve burada damara radyoaktif bir sıvı enjekte edilir. aynı anda da bu radyoaktif sıvının damar içerisinde ilerlemesi izlenir. alınan görüntüde damarın neresinde ne olduğu ( daralma, genişleme gibi ) görülür. eğer kalbi besleme görevi olan bu damarlar içerisinde bir daralma söz konusu ise kalp normal veya efor halinde tam olarak beslenemez ve hasta ağrı hisseder. günümüz teknolojisinde oldukça kolay olan bu yöntemde de tabii ki risk vardır. risk oranı yaklaşık 1000`de 1`dir. damarda tespit edilen darlığın yerine, şekline, oranına veya adedine göre ( koroner arter by-pass ameliyatı yani açık kalp ameliyatı veya balon, stent ) gibi kararlar verilir. eğer damarda bir darlık veya tıkanıklık söz konusu ise bu darlığı ( lezyonu ) açmak için tedavi amaçlı bir girişim yapılması doktor tarafından uygun görülmüş ise (bkz: anjioplasti, pcı, ptca, balon veya stent ) halk arasında balon veya balon patlatmak denilen işlem yapılır. bu işlemler başarılı olarak yapılırsa hasta ameliyattan kurtulmuş olur.
not : her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır diye düşünürsek ve birine ameliyat kararı çıktıysa ameliyattan önce başka bir kardiyoloğa daha danışılmasında yarar vardır. zira birinin yapmadığı balonu bir başka kardiyolog yapabilir ve hastayı ameliyattan kurtarmış olur.
not : sadece ameliyata karar veren hastaların işi sadece ameliyat için kvc uzmanına düşer. yani kalp damar cerrahına. ameliyat olmayacaksanız veya ameliyat sonrası kontrol işlemleri için tekrar kardiyoloğa gidiniz.

KAYNAK--> KORKMA.NET

0 yorum:

Yorum Gönder